Campagne voor scheidsrechters

'Onze Scheids Mijn Held'.

Sportverenigingen maken kans op 5000 euro als zij hun waardering voor de arbitrage uiten.

Scheidsrechters krijgen steeds vaker te maken met verbale en fysieke agressie. Om het tij te keren, is gisteren de campagne ‘Onze Scheids, Mijn Held’ officieel gelanceerd. Via www.onzescheids.nl kan iedereen zijn of haar waardering voor de arbitrage uiten. “Het is belangrijk dat mensen weer stilstaan bij het belang van de scheidsrechter”, stelt VVD-Kamerlid en hockeyarbiter Bart de Liefde. Hij is de initiatiefnemer van het programma ‘Naar een veiliger sportklimaat’ waar de campagne onderdeel van is. 

De sportbonden en NOC*NSF roepen alle sportverenigingen in Nederland deze maand op om te vertellen wat ze doen voor scheidsrechters en officials. Aansprekende en inspirerende verhalen worden verzameld met als doel om andere verenigingen te inspireren. De leukste inzending maakt begin volgend jaar kans op 5000 euro. “Een goed initiatief”, vindt De Liefde. “Mensen beseffen vaak niet goed dat ze zonder scheids geen wedstrijd kunnen spelen. Ook denken ze soms ten onrechte dat arbiters het leuk vinden om kaarten uit te delen en mensen van het veld te sturen. Vrijwel alle scheidsrechters doen hun uiterste best om een goede wedstrijd te fluiten. Ze maken soms fouten, maar dat doen spelers en coaches ook. Om tegenwicht te bieden aan alle kritiek is het mooi om arbiters op een respectvolle en vrolijke manier in het zonnetje te zetten.” 

Als politicus houdt De Liefde de ontwikkelingen van het programma ‘Naar een veiliger sportklimaat’, onder meer gesteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Veiligheid en Justitie, nauwlettend in de gaten.  Het actieplan is opgezet om gewenst gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag in en rondom sport aan te pakken. De Liefde noemt het voor de komende tijd een grote uitdaging om het verschil van straffen in het tuchtreglement tussen amateurs en profs te laten verdwijnen. "Amateurs worden nu zwaarder bestraft dan eredivisiespelers. Dat is gek, want profs hebben een voorbeeldfunctie."