VVD delegatie naar Internationale Grüne Woche (IGW)

- Helma Lodders, landbouwwoordvoerder VVD-fractie Tweede Kamer

Deze week bezoekt een delegatie Tweede Kamerleden de Grüne Woche in Duitsland. Wereldwijd is de Grüne Woche één van de grootste internationale tentoonstellingen van de agrofood branche. Traditiegetrouw staat Nederland in de top van de nationale inzendingen. Namens de VVD zullen landbouwwoordvoerder Helma Lodders en tuinbouwwoordvoerder Bart de Liefde mee reizen naar Duitsland om het belang van de Nederlandse land- en tuinbouwproducten te benadrukken.

Nederland neemt in de wereld de tweede plaats in qua export van landbouwproducten. De gehele agribusiness neemt 60% van het Nederlandse handelsoverschot voor zijn rekening en is verantwoordelijk voor 10% van de banen en 10% van het BNP. Daarnaast zal de wereldbevolking  groeien en de vraag naar voedsel toenemen. Nederland kan met haar efficiënte, hoogproductieve en innovatieve landbouw een toonaangevende rol inspelen. De Grüne Woche is dan ook de uitgelezen mogelijkheid voor Nederland om producten van Nederlandse bodem aan te prijzen.  De VVD heeft eerder al de ambitie uitgesproken om op termijn de eerste voedselexporteur van de wereld te worden. Helma Lodders: “Deze ambities zijn realiseerbaar. De export van landbouwproducten is vorig jaar opnieuw toegenomen, naar een recordhoogte van 79 miljard euro. Een stijging van 5 procent ten opzichte van 2012 toen er voor ruim 75 miljard aan zuivel, groenten, fruit en vlees naar andere landen ging. De Nederlandse land- en tuinbouw moet dan ook alle de ruimte krijgen om te ondernemen.”

Op dit moment is er echter alleen maar sprake van hinder vanuit de regering. De Liefde: “Er worden veel beperkingen opgelegd die het ondernemen bijzonder moeilijk maken. Het wordt de efficiënte Nederlandse boer en tuinder steeds lastiger gemaakt terwijl elders in de wereld twee of meer ondernemers nodig zijn om dezelfde agrarische output te realiseren. De landbouwproductie van Nederland zou geen strobreed in de weg moeten worden gelegd vanuit de overheid."