Parkeren per minuut? Oplossing op zoek naar een probleem

Driedubbele publiciteit is dan gegarandeerd: bij de aankondiging van je wetsvoorstel, bij de presentatie ervan én bij de behandeling in de Tweede Kamer.

Dit simpele gegeven leidt ertoe dat we in de Kamer soms over voorstellen komen te spreken waarvan je denkt: voor welk probleem is dit eigenlijk een oplossing?

Dit gevoel van bevreemding overviel me, toen ik in mijn Inbox twee wetsvoorstellen van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken aantrof. Kuiken wil wettelijk vastleggen dat parkeertarieven voortaan per minuut moeten worden afgetikt. Nooit meer de volle mep betalen voor een uur, terwijl je auto maar een kwartier in de garage of op de parkeerplaats heeft gestaan. Klinkt heerlijk, toch?

Ja, het klinkt heerlijk. Alleen: er deugt en klopt heel weinig van. En parkeerders zijn zeker niet goedkoper uit.

De VVD is een liberale partij: als er op lokaal niveau of als de markt iets goed kan regelen, hoeft de Tweede Kamer niet veel meer te doen. De laatste jaren is de parkeermarkt in beweging, vooral door technische ontwikkelingen die concurrerend werken tussen de verschillende aanbieders.

Zo zijn er verschillende vergelijkingssites (bijvoorbeeld http://www.parkerenindestad.nl/ of http://www.prettigparkeren.nl/ ) waarop parkeerders de kosten van parkeergarages en parkeren langs de straat met elkaar kunnen vergelijken. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om te betalen: vooraf, achteraf of via een app op je mobiele telefoon. Vooral bij deze laatste mogelijkheid betaal je al per minuut, of zelfs per seconde.

Ik heb dus werkelijk geen idee voor welk probleem Kuiken een oplossing meent te hebben. Evenmin lukt het mij in te zien op welk vlak de markt zou falen. Volgens mij is er innovatie en ondernemersgeest in overvloed.

Nadelen aan het voorstel van de PvdA zie ik echter wel. Kuiken zelf zegt dat private parkeerders hun tarief naar boven zullen bijstellen. Zo kan het zijn dat als het voorstel doorgaat, voor 60 minuten een hoger tarief betaald moet worden dan voor één uur in de huidige situatie.

Ook zal dit voorstel geen verschil maken als het gaat om straatparkeren, waarbij de parkeerder vooruit moet betalen. Het is haast onmogelijk om vooraf op de minuut precies in te schatten hoeveel parkeertijd je nodig hebt. Of je nu per zes; negen of vijftien minuten moet betalen, of zelfs per minuut – je gaat er geen haar beter van schatten.

De eerste schriftelijke ronde voor de behandeling van het wetsvoorstellen is momenteel bezig. De VVD heeft kritische vragen gesteld aan de indiener van de wetsvoorstellen. Wij zijn onder andere benieuwd naar de feitelijke onderbouwing van deze wetsvoorstellen, want die hebben we tot nu toe nog nergens kunnen vinden.

Wordt vervolgd.