Een week van winnaars in de agrosector

Deze week zijn er nog geen plenaire vergaderingen in de Tweede Kamer en dit geeft mij dus de vrijheid rond te toeren langs verschillende bedrijven in de tuinbouwsector. Zo ben ik bij een veredelingsbedrijf in Wageningen geweest. We hebben gesproken over de stand van zaken in de veredelingssector. Dit gaat van discussies over het octrooisysteem, nieuwe veredelingsmethoden en de ontwikkeling van nieuwe gewassen.

Verschillende telers waren afgelopen week niet alleen spreekwoordelijke winnaars, maar echte winnaars. Zij zijn daar ook voor beloond. Zo heb ik tijdens een bijeenkomst van het Groentenfruit huis in Rotterdam de Chain-award uit mogen reiken aan detaillist Wim Landwaart van Landwaart Culinair uit Maartensdijk. Op bezoek bij de Tuinbouwondernemersprijs 2015 zag ik hoe deze prijs naar Florensis ging, een producent van uitgangsmateriaal uit Hendrik-Ido-Ambacht. Dit bedrijf heeft vestigingen in Nederland, diverse EU-landen en Afrika. Ook de andere drie genomineerden zijn stuk voor stuk bedrijven die de Nederlandse tuinbouwsector positief op de kaart zetten. Bedrijven met ambitie, durf en visie. Voor meer informatie over de Tuinbouwondernemersprijs klik je op deze link.

Dankzij de vooruitstrevende Nederlandse agrosector kunnen wij elke dag die mooie rode tomaten eten, hagelwitte bloemkolen en sappige appels. De groenten- en fruitsector is één van onze grootste exportsectoren en Nederlandse tomaten, uien en paprika's liggen dan ook wereldwijd in de schappen. Ook is ons land groot in het importeren van exotische vruchten zoals avocado's, ananassen en mango's. Deze vervoeren de Nederlandse bedrijven vervolgens weer door naar andere Europese landen. Tijdens de speech die ik heb gegeven in Rotterdam tijdens de bijeenkomst van het GroentenFruit huis heb ik dan ook mijn trots uitgesproken over de Nederlandse ondernemer, en de hoop dat we in 2015 deze positie weten vast te houden en uitbreiden.

Foto: op dinsdag 6 januari mocht ik de leden van het GroentenFruit huis toespreken