Standpunten Telecommunicatie en IT

De tijd dat we massaal met elkaar communiceerden via brieven, een vaste telefoon en fax ligt al een tijd achter ons. Nu zijn we op elk moment van de dag, op bijna elke denkbare plek bereikbaar op onze mobiele telefoon. Bedrijven maken afspraken via de email social media.

Al deze digitale communicatie verloopt via verschillende netwerken. Allereerst de oude vertrouwde telefoonkabel die bij iedereen het huis binnenkomt. Daarnaast zijn ook de meeste huizen aangesloten op het internet. En een deel van de huishoudens en bedrijven kunnen al gebruik maken van glasvezel. 

De grootste twee uitdagingen op het gebied van informatie-uitwisseling zijn volgens mij het optimaal gebruik maken van de ruimte die er op de netwerken is om informatie uit te wisselen. Steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet, iets wat de gebruiksvriendelijkheid van onze producten vergroot. Maar het vraag ook veel van het netwerk. Daarom is netneutraliteit erg belangrijk. Netneutraliteit betekent dat alle diensten in gelijke mate toegang moeten hebben tot het internet. Zo mag Netflix geen voorrang krijgen waardoor bijvoorbeeld andere sites langzamer worden.

Een andere uitdaging is privacy op het internet. We delen steeds meer via social media. Maar hoe zorg je ervoor dat bepaalde foto's op social media verwijderd worden? Ik vind het daarnaast belangrijk dat we niet te rigide doen over privacy op het internet. Mensen moeten er ook voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld cookies te installeren om zo gratis toegang tot een site te krijgen. Zoals je vroeger een enquete invulde bij de lokale drogist en je naam achterliet om een prijs in de wacht te slepen, zo accepteer je nu cookies.