Standpunt Tuinbouw

Als woordvoerder glastuinbouw zie ik tijdens werkbezoeken prachtige voorbeelden van Nederlandse innovatie in de praktijk. Tomaten die groeien in een kas hebben slechts vier liter water nodig in plaats van 60 liter op een open veld. Door het gebruik van Led-verlichting wordt het energieverbruik in kassen nog verder teruggebracht. Daarnaast experimenteren telers met bijvoorbeeld het gebruik van aardwarmte. Zo zijn er tal van voorbeelden te noemen van ondernemerschap en durf in de Nederlandse glastuinbouwsector.

Met deze constante drang om te vernieuwen en te verbeteren hebben Nederlandse tuinders de wereld veroverd. Op vakantie kom je op elke lokale markt producten van Nederlandse bodem tegen. Dit is goed voor onze export en voor banen.

Klinkt allemaal goed, maar we staan voor grote uitdagingen om de innovatieve wereldleider te blijven die we nu zijn. Denk aan allerlei extra regels die het voor ondernemers moeilijker maken om te ondernemen. Extra kosten. Met de ondernemers in mijn achterhoofd behandel ik de dossiers in de Tweede Kamer die gevolgen voor hun bedrijven kunnen hebben. Mijn uitgangspunt hierbij is dat ondernemers moeten kunnen ondernemen en de politieke niet te veel in hun vaarwater moet gaan zitten.